Naar de haaien?! White shark cage diving in Zuid-Afrika

Duik in de wereld van white shark cage diving en verken – oog in oog met de witte mensenhaai – de voors en tegens van dit wildlife-fenomeen.

Wonderlijke momenten

Het waait hard als we de boot te water laten. We laten Kleinbaai, Gansbaai (Zuid-Afrika) gehuld in nevelen achter en varen in een half uur naar onze bestemming. Daar moet het gebeuren: onze ontmoeting met de grote, witte mensenhaai.

We gaan voor anker bij Joubersdam. Hoge golven slaan tegen de boot en laten het gevaarte dansen als ware het een zwaarlijvige ballerina die de wetten der zwaartekracht onderschat. We zijn de enige op het water. Wonderlijk, als je bedenkt dat Gansbaai als ‘witte haaien hoofdstad ter wereld’ tevens de meeste cage dive-aanbieders heeft. “Beter,” vindt onze kapitein. “Meer haaien voor ons!”

Precies op dat moment zijn we getuigen van een ander uitzonderlijk moment. Terwijl Mitch, onze videograaf, aanwijzingen geeft, dropt één van de zeemeeuwen met militaire precisie zijn lading in Mitch’ open mond. “O, shit!” Roept die, grabbelend naar een fles water om zijn mond te spoelen. “Jullie hebben geluk. Dit is de eerste keer in vier jaar tijd.”

Het is een welkome afleiding, maar niet genoeg om volledig te ontspannen: over enkele minuten zijn we omgeven door enorme roofvissen – slechts gescheiden door één dun, stalen draad. De spanning stijgt even hard als de zelfdrijvende kooi te water plonst. We trekken de grijze wetsuits aan en zetten de duikbrillen op. Ondanks het stormachtige weer is de watertemperatuur een comfortabele 16,5 graden Celsius – tien graden warmer dan gebruikelijk rond deze tijd van het jaar.

Lees verder op explore-africa.com >

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s