Vader der pianisten Louis van Dijk: “Ik ben nooit ouder geworden dan vijftien”

Conny Stuart, Ramses Shaffy, Liesbeth List. Zomaar een greep uit de namen van monumentale artiesten met wie meesterimprovisator Louis van Dijk het podium betrad. Zijn kunde beperkt zich niet alleen tot onze landsgrenzen, hij speelde ook met bekende Amerikaanse jazz-musici als Dizzy Gillespie en Toots Thielemans. En toch is hij de bescheidenheid zelve. “Tot mijn grote verbazing én vreugde word ik een beetje gezien als de vader der jongere generatie pianisten. Een warmer compliment kan ik niet krijgen!”

“Ik was op de hbs (hogere burgerschool, red.) niet echt briljant”, vertelt meesterimprovisator Louis van Dijk. “Dat lag niet aan mijn IQ, maar het interesseerde me geen bal meer. Terwijl ik toch echt in het eerste jaar mijn boeken gratis kreeg, omdat ik gemiddeld hoger dan een 7 stond.”

Psalmenpomp

Briljant blijkt Van Dijk echter wel als het aankomt op zijn muzikale carrière. Als zevenjarig jongetje kruipt Van Dijk voor het eerst achter de toetsen: “We verhuisden van Amsterdam-Zuid naar Amsterdam-West, waar mijn vader koster werd van de toenmalige Prinsessekerk. Daar stond een psalmenpomp, een harmonium. Ik zat altijd op dat ding. Dan probeerde ik een beetje dingen te spelen. En hoewel dat harmonium mij ongelofelijk boeide, had ik geen les. Tot de organist van die kerk mijn ouders vertelde dat ik misschien wel eens talent zou kunnen hebben, waarop mijn ouders een tweedehands piano kochten.”

Lees het interview op de website van de Edesche Concertzaal 》

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s