ANGRY – Jong en radicaal

Het woord radicalisering zorgt sinds 9/11 bij menig Nederlander voor een bittere nasmaak. Dit, terwijl radicaliteit ook zijn positieve kanten kent. De fototentoonstelling ANGRY laat bezoekers nadenken over jonge en radicale mensen. Gedreven door het idealisme vormen zij een drijvende kracht achter maatschappelijke veranderingen. | Een recensie voor DagjeWeg.NL

ANGRY is vormgegeven als een soort doolhof. Door middel van gangen met foto’s naar vierkante hokken waar films of foto’s geprojecteerd worden. In verschillende zitjes vertelt onder andere voormalig Tweede Kamerlid Wijnand Duyvendak (GroenLinks)  over zijn ervaringen omtrent radicalisering.

In de inleidende gang hangen foto’s van jonge mensen. Alleen hun silhouetten zijn zichtbaar, het gezicht is afgewend en de achtergrond vormt een rustig decor. De houdingen schreeuwen de woede van de modellen uit. De foto’s van Englert Morgen en Piantoni (Demo, 2003) boeien de voorbijganger, omdat het lichaam gescheiden is van de protesterende omgeving.
Ruw
Verderop hangen foto’s van gescheurde posters, gemaakt door Ad van Denderen (Until Paradise, 2002-2003). Bebaarde mannen kijken je dreigend aan; onder hun portret staan Arabische tekens. Het bordje naast de posters legt uit dat dit de manier is om jonge Palestijnse martelaren te herdenken. De posters worden direct na hun dood verspreid in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever.

Aan de andere kant van de muur laat Stacii Samidin met tien foto’s zien wat voor leven hij heeft geleid. De Republik Maluku Selatan (RMS: Republiek der Zuid-Molukken) speelt daarin de hoofdrol. De Molukse vlag die met eerbied wordt gedragen, een lip met daarin de initialen van de RMS getatoeëerd en emoties die loskomen bij demonstraties. De momentopnames laten zien hoe intens het radicalisme onder de RMS vandaag nog leeft.

ANGRY is tot 12 juni 2011 te zien bij het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Lees de hele recensie.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s